Oncologische-revalidatie

Wat is oncologische revalidatie?

Oncologische revalidatie is de revalidatie die mensen volgen, tijdens of na een medische behandeling, als gevolg van een van de vormen van kanker. Kanker is eigenlijk een verzamelterm voor meerdere ziekten,  met als gezamenlijk kenmerk dat er een ongereguleerde celgroei optreedt, waarbij gezond weefsel wordt aangetast.

De verschillende kankertypen kunnen erg verschillen in biologisch gedrag en prognose. Ook kan de medische behandeling sterk verschillen, zowel tussen verschillende vormen van kanker als tussen verschillende stadia van een bepaalde soort. 

Klachten horend bij kanker, zoals vermoeidheid, leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren in het dagelijks leven en verminderde participatie op de arbeidsmarkt. Een oncologisch revalidatieprogramma kan uitkomst bieden om  deze klachten te verminderen. De revalidatie is zowel te volgen wanneer u nog in een medisch behandeltraject zit, als wanneer u al bent uitbehandeld.

Voor de eerste groep om een zo goed mogelijke conditie, kracht en kwaliteit van leven te behouden tijdens het medische behandeltraject. Voor de laatste groep om na de medische behandeling weer meer conditie, kracht en kwaliteit van leven op te bouwen of te behouden. Dit geldt voor zowel de curatieve als in de palliatieve fase van de ziekte. 

Andere soorten chronische aandoeningen:

(Klik op onderstaande aandoeningen voor meer informatie)

arrow

Hartfalen

arrow

COPD

arrow

COVID-19

arrow

Claudicatio Intermittens (etalage benen)

arrow

Oncologische revalidatie

Wat doen onze therapeuten bij oncologische revalidatie?

Het revalidatietraject begint met een intake, waarbij naast uw hulpvraag, de belangrijkste punten m.b.t. de medische behandeling  worden besproken.

 

Er wordt, afhankelijk van de fase waarin u zit,  in kaart gebracht wat u aan medische behandelingen heeft gehad en wat de gevolgen daarvan zijn.

 

Vervolgens worden er een aantal lichamelijke (inspannings-)testen afgenomen om een indicatie te krijgen van uw fysieke gesteldheid.  De fysiotherapeut stelt samen met u een programma op, dat hoofdzakelijk zal bestaan uit oefeningen gericht op kracht- en conditietraining, daarbij rekening houdend met eventuele beperkingen die u (nog) ondervindt.

 

Doelen waaraan we werken tijdens de revalidatie zijn:

  • Ontwikkelen/onderhouden actieve levensstijl
  • Vergroten maximaal aerobe uithoudingsvermogen (conditie)
  • Vergroten kracht lokale spiergroepen en spieruithoudingsvermogen
  • Verbeteren lichaamssamenstelling
  • Verbeteren coördinatie en balans
  • Verbeteren uitvoering van functionele handelingen

Onze fysiotherapeuten

Beweeg over een van onze medewerkers om contact op te nemen

Kim


Bekkenfysiotherapie / Handtherapie

FYSIOTHERAPIE VAN DER VLIET

Actief in

Brakel

Zuilichem

Aalst

Poederoijen

Nederhemert

Nieuwaal

Gameren

Kerkwijk

Ammerzoden

Bruchem

Zaltbommel