Handtherapie

Wat is handtherapie?

Handtherapie omvat alles met betrekking tot de behandeling en revalidatie van klachten aan hand, pols en (onder)arm. De hand is een complex geheel, met veel botjes, bandjes, pezen, spieren en zenuwen die allemaal nauw met elkaar verbonden zijn.

Een probleem in één van deze structuren leidt al snel tot vervelende en beperkende klachten. Een handtherapeut is een fysiotherapeut of ergotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van klachten en letsels aan de hand, pols en arm.

Welke klachten kan een handtherapeut behandelen zonder operatie?

arrow

Fracturen (botbreuken)

arrow

Gewrichtskneuzingen

arrow

Peesletsels/peesontstekingen

arrow

Spierproblemen

arrow

Overbelastings-klachten

arrow

Slijtageklachten

arrow

Onbegrepen polsklachten

Welke klachten kan een handtherapeut behandelen na een operatie?

arrow

Carpaal tunnel syndroom

arrow

Peesletsel

arrow

Zenuwletsel

arrow

Gewrichtsproblematiek

arrow

Ziekte van Dupuytren

arrow

Gewrichtsvervangende operaties

arrow

Fracturen (botbreuken)

Wat doen onze handtherapeuten?

Zonder operatie

Na een onderzoek naar de klacht wordt vaak een oefenprogramma opgesteld in combinatie met een behandeling door de therapeut. Het aanmeten van een handgemaakte spalk kan hier onderdeel van zijn. Soms kan een klacht helaas niet volledig verholpen worden (denk bijv. aan slijtageklachten).

 

Dan wordt er samen met de therapeut gekeken wat er te doen is aan verlichting, zodat u er in uw dagelijks leven zo min mogelijk last van heeft.

 

Na een operatie

Na een operatie volgt er vaak een nabehandeling middels handtherapie. Hier wordt vaak al kort na de operatie mee gestart om te voorkomen dat weefsels gaan verkleven en er functieverlies van de hand optreedt.

 

Bij handtherapie gaat het regelmatig om een langduriger traject, dit is natuurlijk afhankelijk van de ernst van de klacht. De hand is complex en kwetsbaar waardoor er met grote precisie gehandeld wordt, waarbij veel samenwerking gevraagd wordt tussen uzelf en de therapeut.

Welke klachten kan een handtherapeut behandelen?

Handtherapie is voor iedereen die op één of andere manier klachten heeft aan hand, pols of arm. Handtherapie kan voorgeschreven worden door uw arts na een operatie aan hand of pols. U kunt ook op eigen initiatief een afspraak maken wanneer u klachten aan hand, pols of arm ervaart.

Handfysiotherapeuten

Beweeg over een van onze medewerkers om contact op te nemen

Kim


Bekkenfysiotherapie / Handtherapie

FYSIOTHERAPIE VAN DER VLIET

Actief in

Brakel

Zuilichem

Aalst

Poederoijen

Nederhemert

Nieuwaal

Gameren

Kerkwijk

Ammerzoden

Bruchem

Zaltbommel