Manuele therapie

Wat is Manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de cliënt voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en vaak een afname van eventuele pijn.  Een manueel therapeut heeft zich na de opleiding fysiotherapie, via een meerjarige opleiding verder gespecialiseerd in gewrichtsklachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Voor wie

Als iemand een gewricht slecht kan bewegen, of daar pijn bij heeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die een manueeltherapeut kan behandelen:

  1. hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  2. nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen;
  3. lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  4. hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn;
  5. duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  6. heupklachten;
  7. RSI klachten in combinatie met het slechter kunnen bewegen van de wervelkolom.

Wat doet de manueeltherapeut?

Na een intake en onderzoek kan de manueeltherapeut de beweeglijkheid van gewrichten verbeteren of een overmatige beweeglijkheid stabiliseren door middel van training. Soms maakt de manueeltherapeut daarbij gebruik van manipulatie van de gewrichten van de wervelkolom. Er wordt dan een snelle beweging gemaakt met de handen op een gewricht. Manipuleren kan geluid veroorzaken, waardoor het ook wel ‘kraken’ genoemd wordt. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.